Razza espanola.Este cunoscut ca fiind cel mai mic canar ,acesta măsurând 11-11,5cm.
Canarii sunt împărțiți în 3 categorii mari: canari de culoare, canari de postură, canari de cantec .
Îi gasiti sub o multime de denumiri: canari malinois, canari slavujari, canari rolleri, canari glosteri, canari albi, canari rosii, canari galbeni,passe-partoute,etc.
Alegeti pe cei care va plac mai mult. Mie imi plac toti!
CANARI, EMOTIA PRIMILOR NOSTRI PUI
Aici o să aflați etapele de reproducerea canarilor.
Reproducerea canarilor se porneste alegand mai intai perechea viabilă de canari de culoare, canari de postura, canari de cantec.E bine sa achzitionati canarii de la un crescator de canari, cu experienta cat mai mare. Are exemplare multe si sigur are canari de elita.
Incepeti sa le creaţi condiţiile optime pentru împerechere.
Daca sunt recent introduşi în casa dumneavoastră, ideal ar trebui circa 3 luni de acomodare cu noul lor mediu de viaţă dar se poate şi un timp mai scurt daca le creati conditii optime .
Canarii se pot imperechea in orice luna, cu exceptia perioadei de naparlire .
Perechea de canari in acest timp trebuie sa aibe ciclul facut ! Adica sa simta anotimpurile.
Asta inseamna ca inainte de imperechere trebuie sa simta ca a fost iarna si vine primavara!
Cel putin o luna inainte de imperechere trebuie sa simta ceva frig dar fara curenti prea mari de aer!
E obligatoriu ! Un balcon e ideal sau o camera semiincalzita .
Este bine, de la inceput, sa-i deparazitati, cel putin preventiv. Altfel parazitii o sa va paraziteze puii, aceasta fiind una din cauzele decesului din primele zile si nu alte cauze de viabilitate sau hranire. Le sug sangele!
Totul contează, fiecare din condiţiile scrise sunt obligatorii!
Daca una din conditii nu este asigurata, ratati orice sansa, mai ramane numai norocul !
-formati perechea potrivita:
-asigurati colivia si cuibul potrivite;
-asigurati hrana moale(ou fiert cu morcov rase) si seminte la care mai adaugati putine seminte de niger;
-asigurati fix lumina in intervalul 11-14 ore zilnic. Sub 11 nu se intampla nimic, peste 14 incepe naparlirea.
-asigurati temperatura de 19-24 gradeC;
-asigurati posibilitatea imbaierii pentru a umezi ouale;
Adaugati dragostea si entuziasmul vostru.
Acum s-o luăm detaliat :
Colivia Canarilor:
Trebuie să le oferiţi o colivie potrivita, ideală din lemn şi 2 cuiburi (de interior sau exterior) cu un separator mobil care o divide practic în 2 colivii separate. În una din părţi se va aşeza femela, iar în cealaltă masculul, pentru a le permite să se “cunoască” printre bare şi pentru a evita eventualele conflicte între parteneri.
În momentul în care păsările vor începe să se “sărute” printre bare puteţi îndepărta separatorul pentru ca păsările să se împerecheze.
Trebuie să mai permită ca hrănitorile să fie exterioare pentru a nu deranja păsările. Evitaţi să mai introduceţi mâna în colivie.Când ies puii, tăviţa cu mâncarea lor trebuie pusă în colivie.
Un secret pe care nici mulţi crescători experimentaţi nu-l ştiu (sau îl ignoră) este că cele mai bune sunt coliviile construite din lemn (şi gratiile tot din lemn), aşa-zisele ,,elveţience”pe care le folosesc marii maeştri crescători de canari unicat .
Primul motiv e că pasărea, ,,din genă” , e relaxată când simte lemn , se va reproduce mai uşor şi va cânta mai armonios.
Cred că dacă ai un canar deosebit, trebuie să ai o colivie deosebită , pentru un om deosebit, într-o casă deosebită ! Aţi înţeles. Colivia contează foarte mult.
Stinghiile (Beţele ) :
Stinghiile din colivie sunt foarte importante deoarece pe ele se petrece actul de împerechere propriu-zis. Astfel, procuraţi minim 2 stinghii solide din lemn, 1,5cm grosime, pe care femela să poată sta confortabil şi în echilibru atunci când masculul se va aşeza peste ea.
De asemenea, aveţi grijă să aşezaţi stinghiile în aşa fel încât canarii să aibă suficient loc de manevra – 10 cm de baza coliviei şi 20cm de la băţ în sus .
Dacă, de exemplu, sunt aşezate prea aproape de acoperişul coliviei, masculul nu va avea loc să stea peste femelă. Ideale sunt stinghiile confecţionate din crengi naturale.
Cuibul de Canari :
Cuiburile pot fi cumpărate din magazinele de specialitate, vor trebui să aibă un diametru de circa 10-12 cm, o adâncime de 5-8 cm (suficient de încăpătoare pentru 3-6 puișori) şi să fie confecţionate din lemn, bambus sau poate si metal , plastic. Daca nu e prea adanc pot cadea puii si ouale cand canarita iese din cuib.
Pentru o pereche de canari este nevoie de 2 cuiburi pentru că, de obicei, cuplul va procrea din nou imediat după ce îşi vor “înţărca” puii. Va trebui să asiguraţi femelei şi materiale speciale cu care ea să-şi “căptuşească” cuibul: bucăţele de serveţele de hârtie (neparfumate ), bucăţele de material textil, bucăţele de sfoară de bumbac, pene etc. Puteţi captuşi cuibul cu un material, de exemplu pâslă sau fetru.
Lumina : este esenţială, crucială, pentru reproducere trebuie să oferiţi între 11-14 ore de lumină , sub 11 şi peste 14 ore nu se reproduc
Balanţa hormonală a canarilor este influenţată de cantitatea de lumină care pătrunde prin ochii lor. Astfel, sezonul lor de împerechere începe în primavară, atunci când ziua se măreşte. Pentru stimularea reproducerii va trebui să oferiţi canarilor multă lumină puternică timp de 12-13 ore zilnic. Ideală este lumina naturală, dar în casele noastre lumina care pătrunde prin geamuri nu este suficientă şi va trebui să folosiţi o sursă de lumină artificială. Alegeţi o lampă fluorescentă cu spectru total (UVA+UVB) care să fie dotată cu timer.
Creşterea numărului de ore de lumină trebuie făcută treptat pentru a nu stresa canarii. În prima săptămână creşteţi cu 30 de minute, în a doua săptămână cu alte 30 de minute şi aşa mai departe. Când numărul de ore de lumină ajunge la 11 puteţi introduce păsările în colivia de reproducere.
Atenţie! La 15 ore de lumină pe zi canarii vor începe procesul de năpârlire, deci nu lăsaţi lumina mai mult de 14 ore că se stopează faza de împerechere!
Canari Mancarea şi Apa :
Dieta unui canar este foarte importantă şi ea trebuie să fie cât mai sănătoasă şi echilibrată în orice moment al vieţii păsării, nu numai atunci când o pregătim pentru reproducere.
Un canar aflat în perioada de împerechere are nevoie să mănânce zilnic o cantitate de mâncare egală cu 25% din propria greutate.
Ideal este ca, 2-3 luni înainte de a reproduce pasărea, să-i oferiţi o hrană diversificată, cu conţinut ridicat de vitamine, de proteine şi calciu:
-fructe şi legume:felii de măr si de castravete in gratii;
-ou fiert tare (timp de 15-20 minute) şi eventual pasat cu pesmet, biscuit, împreună cu coaja pisată (ideală ca sursă de calciu);
-mixuri de seminţe de calitate și adaugați semințe de niger;
-seminţe germinate şi seminţe înmuiate în apă;
-suplimente de calciu şi minerale (foarte importante pentru sănătatea femelei): os de sepie.
Puteţi adăuga în apa de băut suplimente de vitamine.
Mâncarea şi apa de băut plată , proaspete, trebuie să fie din abundenţă la dispoziţia canarilor, schimbate zilnic.
Rugăminte: daţi canarilor tot timpul păpădie-flori ,tulpină şi frunze, bine-nţeles spălate şi veţi avea exemplare sănătoase , care vor trăi mult.
Sfat: obişnuiţi , când cumpăraţi seminţele să le puneţi într-o sită(ciur de mălai), clătiţi cu jet de apă la chiuvetă şi lăsaţi să se usuce o zi şi mai amestecaţi în ele. ,,Paza bună trece primejdia rea”, cine ştie ce ,,prafuri” erau scăpate prin ele!?
Canari Băile şi Temperatura :
Pentru a stimula reproducerea canarilor menţineţi temperatura ambientală la 19-24 grade C. Băile sunt de asemenea importante şi vor stimula canarii să se împerecheze. Atât masculul cât şi femela vor avea nevoie de ele.
Ideal este să le oferiţi o “cădiţă” cu apa de câteva ori pe săptămână.
Baile trebuie să continue şi în perioada de depunere şi clocire a ouălor, întrucât acestea au nevoie de diferite grade de umiditate.
Canarița știe sa-și umezească ouăle pentru ca puii sa poată sparge mai ușor coaja, altfel unii pot muri in gheoace.
Ponta la canari :
Poţi pune canarii şi în 2 colivii separate sau o colivie cu separator , în aşa fel încât să nu se vadă unul cu altul (colivia masculului peste colivia femelei), iar femelei să îi pui cuibul.
E bine sa imbracati colivia cu un tifon, astfel perechea se va simti mai in intimitate. Se va imperechea mai usor. Eu am pus plasa de canepa de impachetat buchetele de flori.E apretata am umezit-o si am mulat-o pe colivie.
Dă-le ou fiert cu morcov rase, ou fiert cu măr şi seminte cu vitamine (cam o lingurițăde fiecare).
Dați câte puțin și schimbați des pentru că se alterează ușor.
Ca să mergeți la sigur, e bine să le puneți în apa de băut 2-3 picături de vitamina AD3E, zilnic până la împerechere.
Un mic secret al creșterii canarilor, în timpul anului, este acela de a pune în apa de băut 2-3 picături de zeamă de lămâie sau o pastilă de vitamina C/litru de apă. Aceasta ajută la împiedicarea totală a dezvoltării bacteriilor în apă (nu se mai face acea mâzgă unsuroasă în recipientele de apă) iar pe de altă parte distruge vitamina E, stăvilind agitația sexuală în timpul anului.
În timpul împerecherii nu folosiți această metodă, sub nici o formă !
Urmăreşte-i atent cuibul în care peste pâsla de interior pune şi nişte câlţ taiat cu foarfecele la circa 1 – 1,5 cm lungime, iar canarița va umbla cu câlţul în cioc şi va lucra la cuib până ce acesta se rotunjeşte.
Sa stiti ca mai intai il ravaseste , apoi il rotunjeste.
Dupa ce a rotunjit cuibul, las-o să se vadă cu masculul , atunci o să vezi şi masculul cum intră ,,la furie” daca nu era deja, va umfla guşa, lasă aripile în jos, se apleacă către înainte, va cânta în timp ce face un dans specific pe băţ sau va sări pe sârmele dinspre partea cu cănăriţa şi va pendula stânga-dreapta fără a se opri din cântat.
Acum e momentul să-i puneti împreună.Canarul trebuie băgat la cănăriţă fără să pui mâna pe el( deschide uşile coliviilor , una în dreptul celeilalte ca să poată trece masculul în colivia cănăriţei(sau la colivia dublă scoate despărţitorul ). Are si EL, mandria lui !
Nu trebuie să-i vezi tu când se calcă, ei fac asta de obicei dimineaţa când se luminează de ziuă sau seara pe amurg, dar o pot face şi în timpul zilei.
După ce cănăriţa a terminat de făcut ouăle (de obicei 4 ,dar se poate si 6!) e bine sa nu scoți masculul de la ea, pentru că acesta îi va da mâncare pe cuib şi o va ajuta mult la creşterea puilor.
O canarița singură, creste bine 3 pui.
Atenţie: Separă-i totuşi dacă masculul deranjează cănăriţa la clocit.
Depunerea Ouălor la Canari :
Cănăriţa depune 3-5 oua, ultimul fiind întotdeauna mai mic și de culoare mai închisă(mai albastru).
De obicei după ce începe ouatul, ouă în fiecare zi , cate un ou, de regulă dimineaţa. Daca oua mai tarziu de ora 12 , de obicei oul e nefecundat.
O sa vedeți ce emotii aveți in fiecare dimineată când așteptați ultimul ou, cel mic și mai albastru!
E bine să adunăm ouale zilnic şi să le păstrăm într-un tifon la temperatura camerei fara sa se atinga intre ele sa nu se sparga şi să punem în cuibar un ou fals, facut din ce aveti la indemana, din creta, spuma poliuretanica,etc.
După ce a depus ultimul ou , le punem înapoi pe toate celelalte în cuibar pentru a începe clocirea tuturor în acelasi timp.
E foarte important. Astfel puii vor ieşi toţi în aceeaşi zi.Altfel primul creste repede și-i va ,,eclipsa” pe urmatorii mai mici.
Ştim că o cănăriţă va oua a doua zi pentru că încearcă cu disperare să-şi refacă rezerva de calciu cu o zi inainte. O sursă de calciu(coji de oua zdrobite)este absolut necesară în această perioadă.
Ca un secret, dupa ce canarita a rotunjit cuibul dati hrana din abundenta pentru ca va face mai multe oua.
Unele încep clocitul după ce au depus primul ou, altele doar după ce l-au depus pe ultimul. Pentru a vă asigura că toate ouăle sunt fertile, masculul trebuie lăsat în colivie împreună cu femela, cel puţin până când aceasta se aşează pe ouă pentru a le cloci.
În perioada premergătoare depunerii, ca şi în perioada incubaţiei este foarte important să oferiţi femelei posibilitatea de a se îmbăia.
Umiditatea este extrem de importantă atât în “prepararea” ouălor cât şi în procesul de incubaţie (cănd ouăle din cuib trebuie să aibă diferite niveluri de umiditate pentru a se dezvolta normal).
Daca nu are umiditate puii nu pot sparge coaja oului la eclozare si vor muri in ou! Nu ignorati acestea!
Dieta femelei este foarte importantă, oferiţi-i neapărat suplimente de calciu şi minerale (os de sepie, blocuri de minerale), ou fiert tare, fructe si legume proaspete, seminţe înmuiate în apă (48 de ore).
Clocitul şi Eclozarea. Ieșirea puilor de Canar :
In mod normal, procesul de incubaţie poate începe cu al treilea – al patrulea ou sau abia după depunerea ultimului ou, daca le-ati pus pe toate odata dupa cum ati aflat mai sus.
Ouăle fertile rămân viabile până la 7 zile la temperatura camerei dacă procesul de incubare nu a început, aşa că nu aveţi motive de îngrijorare.Nu neapărat toate ouăle depuse sunt fertile, dar cel putin 80-90% din ele vor dezvolta pui.
Folosiți seara și o mică lumină de veghe pentru ca atunci când stingeți lumina și cănărița este ieșită din cuib , ea să se poată duce înapoi. Altfel dacă se face intuneric brusc, ea va rămâne în afara cuibului și ouăle vor fi compromise, se vor răci până dimineață .
După 2-3 zile de la începerea incubaţiei ouăle pot fi verificate pentru a evalua fertilitatea lor şi dezvoltarea embrionului dinăuntru.
Mai bine lasați surpriza pentru cand ies puii.
Dacă totuși doriți, puteți verifica ouăle după 2-3 zile de la începerea incubaţiei pentru a evalua fertilitatea lor şi dezvoltarea embrionului dinăuntru.
Pentru aceasta va trebui să folosiţi o mini lanternă (sau să adaptaţi o lanternă mai mare) al carei fascicul de lumină să nu fie foarte puternic (expunerea la căldura puternică omoară embrionul).
Spălaţi-vă întotdeauna pe mâini înainte să manipulaţi ouăle, coaja lor este poroasă şi bacteriile de pe mâini pot omorâ embrionii! Luaţi oul şi, într-o cameră unde este întuneric, expuneţi fundul acestuia (capătul mai lat) la fascicolul de lumină provenit de la lanternă.
Dacă oul este fertil va trebui să vedeţi imediat sub coaja o reţea fină de capilare distincte şi roşii, iar embrionul apare ca o pată închisă la culoare în mijlocul acestei reţele. Veţi vedea de asemenea şi o bulă de aer în interiorul cojii.
Daca embrionul este mort va apărea ca o pată de culoare închisă, uscata în interiorul cojii. Dacă oul este infertil sau nu este incubat va permite trecerea luminii prin el.
Incercaţi să limitaţi pe cât posibil atât durata procedurii de verificare a fertilităţii ouălor, cât şi durata expunerii oului la fascicolul de lumină pentru a nu afecta embrionii.
Manipulaţi ouăle cu mare grijă intrucât sunt foarte fragile!
Nu zgâlţâiţi ouăle, nu le întoarceţi de pe o parte pe alta pentru ca omorâţi embrionii!
Ouăle infertile sau cu embrioni morți pot fi indepartate din cuib.
Incubarea ouălor este făcută numai de femela, care îşi petrece aproape tot timpul în cuib, fiind hrănită si de către mascul. În timpul incubaţiei, atât ziua cât şi noaptea, femela întoarce ouăle de pe o parte pe alta în cuib, pentru a preveni lipirea embrionilor de coaja oului.
Sunt si multi masculi care se aseaza in cuib cand canarita se duce sa manance iar cand se intoarce , trebuie sa-l ciupeasca pe mascul se iasa din cuib. Sunt haiosi !
Intreruperea procesului de incubație se soldează întotdeauna cu moartea embrionilor.
Este bine sa verificaţi cuibul canarilor din când în când pentru a vedea starea ouălor. Daca e vreunul spart trebuie scos.
Pentru a inspecta cuibul alegeţi întotdeauna momentele în care mama canariţa nu este aşezată pe ouă. Manipulaţi cuibul şi ouăle cu mare grijă, sunt foarte fragile!
Cănăriţa asigură temperatura de 41,5C º pe perioada clocitului.
Exact la 14 zile, puiul de canar eclozează.
În zilele premergatoare eclozării oferiţi mai multe alimente moi părinţilor pentru a-i obişnui bine cu acest tip de mancare pe care-l vor oferi şi puilor.
Nu uitati de cutia in care se imbaiaza canarii pentru asigurarea umiditatii oului.
Nu vă grăbiţi să înlăturaţi ouăle dacă nu au eclozat după trecerea celor 14 de zile, mai aşteptaţi până se împlinesc 20 de zile ca poate nu ati calculat voi bine.
Când nu putem determina exact dacă au trecut cele 14 zile sau dacă puii încă neeclozaţi mai sunt viabili sau au murit în găoace, trebuie să recurgem la o metodă simplă care ne împiedică să aruncăm ouăle viabile..
Se ia un pahar şi se umple cu apa călduţă(nu fierbinte nici rece ci să fie plăcută la mână).
Se pun ouăle în apa şi se urmăresc cu atenţie. Un ou viabil are încărcătura neutră, pluteşte liber şi este cufundat doar până la nivelul pungii de aer şi…se mişcă ! deci este viu.
Cu puţină experienţă se poate determina în proporţie de 95% viabilitatea lui.
Cu ocazia asta coaja se înmoaie şi puiul eclozează mai uşor.
Când puiul este mort sau oul uscat , el stă inert de obicei fiind polarizat şi va fi atras de pereţii vasului unde rămâne nemişcat.
Uneori procesul de incubaţie începe mai târziu decât crede stăpânul datorită faptului că unele condiţii necesare nu au fost îndeplinite decât mai tarziu.
Eclozarea puilor este de obicei asincronă (nu toti puii eclozează chiar în acelasi moment) de aceea insist că trebuie să punem toate ouale la clocit în aceeaşi zi.
Altfel primii pui ieşiţi pot deranja grav pe cei ieşiţi în zilele următoare ţinând cont că ei işi dublează greutatea zilnic în primele zile.
Puiul reuşeşte să spargă coaja oului cu ajutorul unui dinte şi acest proces de eclozare poate dura chiar câteva ore, în funcţie de forţa şi vigoarea puiului, dar şi de umezeala şi grosimea cojii. După această “muncă” obositoare puii se “odihnesc” de obicei şezând în poziţie embrionică, cu burţile în sus, nefiind suficient de puternici ca să stea pe picioruşe. Nu va alarmaţi, aceasta poziţie este perfect normală.
Puii abia eclozaţi sunt foarte fragili, au ochii închişi, sunt aproape goi şi nu-şi pot susţine singuri capetele. Ei nu vor fi hrăniţi de părinţi decât după trecerea a 12 ore şi după ce vor fi complet uscaţi.
Nu vă faceţi griji, ei au rezerve nutriţionale provenind din sacul galbenuşului pe care l-au absorbit înainte de eclozare.
Nu încercaţi să hrăniţi puii în acest interval. În condiţii normale, dacă nu este hrănit, un pui va supravieţui circa 24 de ore după eclozare.
Dacă după trecerea a 20 de ore observaţi că puii nu au fost hrăniţi, va trebui să îi încredinţaţi unei alte familii de canari cu pui sau să îi hrăniţi dumneavoastră cu o seringă până când părinţii îşi vor prelua corespunzator îndatoririle.
Hrana este un praf galben ce se combină cu ceai sau apă fiartă și răcit pâne devine călduță. Atingeți puii puțin și vor ridica capul si vor deschide ciocul. Dați câte puțin și des. Să fie gușa plină .
Haios este că parcă încercă să sugă ca un copil din biberon. Acest supliment alimentar se găsește în puține magazine( online ) așa că procurați din timp. E scump dar merită ! Eu am trecut prin clipe grele , vedeam cum mor de foame puii ! E de ajuns să-i hrăniți în primele zile și veți salva mulți pui.
Pentru a determina dacă puii sunt hrăniţi examinaţi interiorul ciocului atunci când puiul “ţipă” dupa mâncare. Dacă puiul este bine hrănit interiorul ciocului este roşiatic şi umed, dacă nu este hrănit atunci gura sa are un aspect palid şi uscat.
Puiul arată chel urât orb şi diform , greu de crezut că arătarea aia o sa fie într-o bună zi un canar frumos.
Primele trei zile sunt cruciale pentru pui.
În prima zi este hrănit cu lapte de cănăriţă,(epiteliu din guşa cănăriţei) oricum pasărea trebuie să aibă la discreţie hrana moale pentru că din ziua a doua începe să hrănească puii cu ce-i pune crescătorul la dispoziţie.
Puiul îşi dublează practic greutatea în primele zile la fiecare 24 de ore, asta însemnând în mod implicit o grămadă de muncă pentru canariţă.
În mod normal o cănăriţă bună poate duce un cuib de 3-4 pui singură.
Cănăriţa curaţă cuibul în primele zile şi mănâncă murdăria puilor care este învelită într-un sac transparent.
Începând cu a doua – a treia zi de la eclozare puii ar trebui să fie vioi şi să încerce să-şi menţină căpşoarele, piuind după mâncare.
Este foarte important ca puii să beneficieze de 12 ore de lumină pe zi.
În mod normal, amândoi părinţii se vor ocupa de hrănirea puilor şi pentru aceasta au nevoie de hrană de calitate şi din belşug, precum şi de apa proaspătă.
Oferiţi-le hrana moale, legume şi fructe proaspete (morcov, cartof fiert, broccoli, mazăre, porumb, măr, banană etc.), gălbenuş de ou fiert tare, seminţe înmuiate în apă sau seminţe germinate, un mix de seminţe de calitate, blocuri de calciu şi minerale.
Ideal este să nu interveniţi prea mult în creşterea puilor, e foarte posibil să nici nu fie nevoie, canarii sunt de regulă parinţi excelenţi.
La început numai masculul va hrăni puii, femela ocupându-se de curăţenia cuibului, mâncând excrementele puilor.
De obicei există câte un pui mai mare (cel care a eclozat primul), care va căpăta cea mai parte parte din atenţie şi cea mai mare cantitate de mâncare şi câte un pui mai firav.
Verificaţi din când în când starea puilor (dar nu foarte des), dacă observaţi că vreunul arată slab şi/sau neingrijit, scoateţi-l din cuib şi hraniţi-l din mână. Un pui sănătos trebuie să fie vioi şi capabil să-ţi ţină capul sus pentru a fi hrănit.
Manipulaţi cu foarte mare atenţie puii! Igiena este extrem de importantă! Spălaţi-vă pe mâini înainte de a atinge puii şi manipulaţi-i cu grijă, sunt foarte fragili!
Reţineţi faptul că puii nu-şi pot regla singuri temperatura corpului şi trebuie ţinuţi la caldură!
La varsta de 6-7 zile ochii puilor încep să se deschidă (proces care durează circa o zi) şi penele încep să străpungă pielea puilor.
Este de mare ajutor daca masculul hraneşte şi el, pentru ca hrănind ambii părinţi, puii se vor dezvolta mult mai repede.
Atenţie! Dacă masculul deranjează puii sau cănăriţa, trebuie separat Imediat !
Inelarea puilor de canar : păsările fără inel au valoare considerabil mai mică. Crescătorul care nu îşi inelează păsările cu inele proprii nu poate participa la expoziţii şi concursuri.
Puteti comanda inele personalizate cu initialele sau numele tau pe ele, la
www.inelepentrupasari.blogspot.com Timisoara sau la
inelepasariexotice.sunphoto.ro/Inele_pasari_exotice, tel. 0746 947 414, 0369 427 160, Sibiu.
Inele pot fi trase pe picioarele puilor la vârsta de 5-7 zile .
Punerea inelelor mai devreme poate avea ca urmări pierderea inelului, în care un ,,ajutor” îl acordă şi pasărea mamă, ca să salveze puişorul de obiectul acela, care după ea nu are ce căuta acolo. Mama în asemenea cazuri scoate din cuib şi chiar din colivie inelul, producând o treabă în plus crescatorului: căutarea inelului pierdut si repetarea inelarii de cateeee ori e nevoie !
In inel se introduc cele trei degete din faţa împreuna, iar degetul mare de dinapoi să ramana de-a lungul piciorului, paralel cu piciorul. Daca degetul din spate al puilui nu a iesit de sub inel, acesta se eliberează prin tragere uşoară de sub inel, după care degetul mare din spate revine la loc în poziţie normală, iar inelul rămâne pe piciorul puiului.
Calendarul puilor de canari:
-La 5-7 zile puii se inelează, după cum ştiţi;
-la 7zile puii deschid ochii si ies cotoarele de pene;
-la 14 zile sunt ceva imbracati si devin mai vioi;
– la 21 de zile sunt complet îmbrăcaţi şi părăsesc cuibul ;
-la 28 de zile sunt capabili să se hrănească singuri şi trebuie separaţi dar impreuna cu unul din parinti.
Atenţie ! La 14 zile puteți sa aveti probleme mari: cănăriţa poate începe să dezbrace puii de pene ca să-şi construiască un cuib nou, caz în care trebuie luate măsuri urgente de separare sau un mic secret e să puneţi un cuib nou exact în locul celui cu puii iar pe cel cu puii mai jos, sub cel nou !Trebuie sa-i dati cat mai mult material pentru constructia cuibului ca sa nu mai smulga pene de pe pui și soluția e o bucată de șuncă de porc ! Interesant , nu !?
Această problemă este extrem de periculoasă și se rezolvă prin punerea în gratii lângă cuibul puilor a unei bucăți de șuncă simplă și sărată, neafumată, pentru că părinții puilor au nevoie disperată de grăsimi în procesul de împerechere. Aceasta este cauza principală a smulgerii fulgilor de pe pui. Nu e o glumă și nu ignorați această problemă !
Legați și în gratii obligatoriu niște sfori ca să tragă cănărița de ele și să-i distragă atenția de la penele puilor până își satisface nevoia de grăsimi !
Smulgerea penelor de pe pui se poate preveni dacă înaintea împerecherii, canarii au mâncare mai grasă și binevenita bucățică de șuncă de porc (1 cm ptr fiecare canar ).
Canarii parinti , încep din nou să se calce în a treia săptămână.
Nu lăsați perechea să facă mai mult de 3 rânduri de pui, ideal 2 rânduri că solicitați prea tare canarita.
Dacă masculul a participat la creşterea puilor, poţi să îi separi într-o colivie împreună și va continua să îi hrănească până la înţărcare.
Intarcarea puilor de canar:
Cam pe la 28 de zile puii se pot înţărca. Aceasta are loc treptat pentru că părinții hrănesc puii din ce în ce mai puțin. Părinții hrănesc puii cam până le creste toată coada .
În primele săptămâni vor mânca îndeosebi mâncare moale (ou fiert, morcov crud, biscuiţi raşi pe răzătoare), până când învaţă să decojească seminţele.
Deasemeni, trebuie să le dați felii de măr și de castraveți .
Primele seminţe pe care deprind să le decorticheze sunt cele de rapiţă strivite. Dacă ai, poţi să le pui separat într-un vas seminţe de cânepă crăpate cu o sticla de bere ca să poată să ajungă mai uşor la miez.
Naparlirea canarilor:
Prima năpârlire din viaţa păsării, când îşi schimbă penajul de pui în cel de adult, are loc cam de pe la 3-4 luni de viaţă. Începe cu penele de pe burtă, spate şi se încheie cu penele capului.
Această năpârlire durează între trei şi patru luni.
În principiu, având în vedere că puii se nasc primăvara şi până la începutul verii, năpârlirea se întinde din vară până spre sfârşitul toamnei.
În primul an puii nu îşi schimbă penele mari din coadă şi aripi(rectricele şi remigele). Dacă puii au coada tocită se pot smulge acele pene și cresc obligatoriu altele noi .
În mod normal puii ar trebui să intre în iarna cu penajul complet, fiind şi perioada în care se organizează expoziţiile de profil.
Cantecul canarilor :
Puii masculi încep să ciripească , precum ,,bebeluşii,,.
Pe la 2 luni dupa intărcare puteţi deosebi , masculii de femele.
Ar fi bine să puneţi puii masculi într-o colivie (potrivit de mare) şi să-i puneţi într-o cameră unde aveţi un ,,profesor” care să le cânte şi ei să asculte, din primele 2 săptămâni încep să fie atenţi la tot ce este în jurul lor.
Un mare secret este ca în primele luni, până la prima năpârlire, profesorul să fie un hibrid – bastard de sticlete sau roşior(pietruşel) !…
ATENȚIE! Întipărirea cântecului se face încă înainte de eclozare și până la prima năpârlire. Ce urmează.., e doar perfecționare și mai fură câte un tril ici colo și culmea numai pe alea rele !
Toţi puii pe care-i observi şi-i vezi sigur că interpretează părţi stridente , trebuie scoşi din colivie (şi din cameră) să nu influenţeze pe ceilalţi, caci nu va fi invers !.
În timpul năpârlirii shimbaţi bastardul cu un canar ,,profesor” , cu un cântec bun, variat.
Puii vor fi ţinuţi împreună, până pe la 8-9 luni, când s-au imbracat complet adică până pe la 15 -20 septembrie, după care se separă tinerii bărbătuşi fiecare în colivia lui de scoala , pe toţi odată, de preferat seara pentru a nu se zbate şi speria.
Puii sunt aşezaţi cu colivii de scoala, una lângă alta şi suprapuse asfel ca ei să se poată vedea în voie, socializarea le uşurează la început obişnuirea în colivii .
,,Profesorul” se pune în faţa lor ca să-l poată vedea tot timpul. Trebuie să folosiţi un canar ,,profesor’’ , cel mai bun pe care-l puteţi avea , neapărat să fie din aceeaşi „linie”, rudă apropiată sau mai bine chiar tatăl tinerilor canari.
Nu folositi canarul ,,profesor” din alta rasa ca mai mult incurcati puii si chiar daca invata noul cantec il vor uita repede!
La început, în colivii separate, unii se zbat cautând o ieşire, unii stau trişti , alţii par bolnavi, dar totul este trecător şi după 6-9 zile puii îşi reiau activitatea ,,ciripitului” voios de dinainte.
Acum le puneţi între colivii ceva ca să nu se mai vadă între ei (şi cartoane, dar în aşa fel să nu ajungă la ele – că în loc să cânte se ocupă cu ,,ronţăitul”) şi faceţi semi-întuneric în cameră.
Din acest moment practic (pe la 8-9 luni) tinerii masculi de canar trebuie să-şi exerseze cântecul. În semi-obscuritate cântă mult mai frumos, mai dulce, dar nu trebuie exagerat cu întunecarea deoarece aduce şi reversul.
Reglarea se face aşa : de la nivelul de întuneric faceţi treptat,cumva încet lumină până încep să ciripească uşor.
In acest stadiu dati de mancare numai : mei 50%-rapita 50%.
La cei care nu canta , sunt ramasi in urma, dati si un varf de lingurita de ou razuit.
La cei care canta prea strident dati rapita in proportie mai mare si intuneric mai mult.
Si uite asa, cam ajungeti sa aveti pui foarte valorosi !
Nu uita cantecul este ereditar si daca puii nu provin din canari, cel putin buni , nu vei avea rezultatele visate de tine, orice ai face.
Atenţie : canarul ,,profesor” trebuie să stea mai la lumină, situat in fața puilor, putin mai jos decat ei si i se da hrana normala !
Dacă ai avut răbdare şi pasiune la sfârşitul lunii octombrie sau jumătatea lunii noiembrie vei observa deodată o schimbare completă în cântecul tinerilor canari , trilurile se lungesc din zi în zi, se formează, sunetul se maturizează.
Acum ii puteti pune in colivii de cantec.
Aşadar , canarii tineri , care au calităţi, vor învăţa bine şi vor fi foarte valoroşi.
Rezultatele depind foarte mult şi de calităţile genetice transmise de la tatăl puilor si de la mama puilor( e cel putin la fel de importanta linia din care provine chiar mama). Canarita mama trebuie sa provina dintr-un canar de elita sau sa fie o sora a unui canar de elita. La canarii Roller este cruciala alegerea perechii .
În general din 10 bărbătuşi, puşi la cântec, pot învăţa să cânte: 0-1 perfect (sau să-şi depăşească profesorul) , 2-3 peste medie şi restul de duzină, adică mediocru .
Daca, canarii provin de la un crescator experimentat, proportia se inverseaza !
Merită distracţia ! …
Din tot ce aţi aflat aici , ştiţi mult peste cunoştinţele altora care poate au obţinut multe serii de canari… !
În încheiere..,
Canarii cu puii lor, vă fac să treceţi prin emoţii divine !
O să fii tare uimit, ca şi mine, cum devii mai voios, echilibrat, ai entuziasm simţind o forţă inexplicabilă care vine din lumina albă a sufletului tău !
Ai primii tai canari ! Merita !